Björn Borg

Alla som är svenskar har förmodligen en särskild kärlek till Björn Borg och trots alla skandaler och kärlekshistorier, så är han ändå en älskad tennisspelare hos både svenskar och utlänningar. För Borg har tagit hem vinst i fem raka Wimbledon-mästerskap, sex Öppna Franska och hela elva singeltitlar i Grand Slam. Han har varit världsetta under åren 79-81 och har upptagits i Svenska Idrottsakademin som Sveriges bäste idrottare genom tiderna, i tät följd av Ingemar Stenmark och boxaren Ingemar Johansson. Han blev även utsedd till världens näst bäste idrottsman, direkt efter Muhammad Ali.

Tennis och kalsonger

Något som har kännetecknat Björn Borg på senare tid, efter hans karriär, är kalsongföretaget med samma namn som han själv; han började göra underkläder för både män och kvinnor och sedan resulterade detta i att även skor, parfym, glasögon och väskor togs upp i kollektionerna. Tyvärr har företaget gått utför i Sverige den senaste tiden och 2006 sålde Björn Borg kalsongföretaget till den nuvarande ägaren WBM. Han fick 124 miljoner kronor för det. Dock har han fram till 2016 fått royalty på alla sålda produkter. Även om företaget har haft lite knaggliga vägar och uppförsbackar under sin tid, så går försäljningen mycket bra i vissa delar av världen. Den största marknaden ligger i Nederländerna och landet har ca 28 butiker.

Borg – en j*vel på kärlek

Björn Borg har inte endast blivit omtalad för sina fantastiska tennisturneringar och eufori när han fått röra sina bucklor. Han är även en skandalomsusad figur som har blivit känd för sina kärleksaffärer, bl.a. med jannike Björling och Loredana Berte. Han var först gift med den rumänska tennisstjärnan Mariana Simionescu. Tillsammans med modellen Jannike Björling har han sonen Robin och med sin senaste hustru Patricia Östfeldt, har han sonen Leo som är en lovande tennistalang, precis som sin far.

Under 80-talet blev det ett rejält bråk om vårdnaden mellan Jannike och Björn, och skvallerpressen var inte långsamma med att rapportera om de smaskiga detaljerna. Idag bor Björn Borg på Värmdö och hans liv har blivit film med Sverrir Gudnason och Shia LeBeuf i huvudrollerna och även Stellan Skarsgård som tennistränaren. Filmen har fått bra kritik och är väl värd ett besök till biosalongerna. Huruvida Björn Borg själv uppskattar den eller inte, får man fråga honom om.

mts_magxp