O.J Simpson – sportguden som blev brutal mördare

Det är förmodligen få som har undgått att höra om den skandalomsusade O.J Simpson som även är Kim Kardashians gudfar. Hans karriär satte fart på 60-talet och han blev snabbt en av USA:s mest kände running back inom amerikansk fotboll. Hans popularitet blev extra laddad när han som svart började umgås med högt uppsatta vita skådespelare och jetset-folk, däribland Robert Kardashian som senare skulle hjälpa till att försvara honom i rätten i mordåtalet mot Simpsons f.d fru Nicole Brown.

The Juice

O.J Simpson fick ett smeknamn, The Juice, när han spelade fotboll. Namnet kommer från en ordlek av hans riktiga namn O.J (Orange Juice) och folk tog det gärna till sig eftersom han sprang lika fort som juice kunde rinna. Simpson började snart också få små roller i reklamsnuttar och senare också Hollywood-filmer som Den nakna pistolen o.s.v. Dock var det hans fotbollskarriär som alltid skulle betyda mest och han har blivit utsedd till världens bästa running back genom tiderna. Tyvärr var hans talang inte synonym med snällhet.

Simpson hade typiska psykopatiska drag

En psykopat är mycket svår att se och man måste vara extremt erfaren för att lägga märke till dragen, vilka kännetecknar spel och lek, manipulation, brist på empati och en salig förmåga att bli älskad av alla m.m. O.J Simpson var verkliga höjd till skyarna och överallt där han skred fram så blev han uppskattad, inte minst tack vare det charmiga leendet och viljan att vara alla till lags. Men under ytan dolde sig ett våldsamt beteende, konstant otrohet och en manipulerande personlighet som också hade viljan att äga det som var hans. Tyvärr blev det hans andra frus död.

O.J Simpson – Made in America

2016 kom dokumentären ”Made in America” ut. Denna är en av de bästa som gjorts (den belönades också med en Oscar) och den behandlar hela ämnet rasism i de amerikanska staterna, vilket också var en stor anledning till att Simpson blev frigiven. Den första delen koncentrerar sig helt och fullt på hur USA såg ut vid den tidpunkten och hur delade de svarta och vita var. Då juryn i Simpson-fallet till större delen bestod av svarta personer, som var riktigt ilskna på hur den vita befolkningen hade behandlat de sina, så valde de att frikänna Simpson från mordet på hans vita hustru Nicole och hennes vän Ron Goldman. Bevisen var dock tydliga att det var Simpson som var skyldig till dådet. Han betedde sig även konstigt efter mordet när han i en ägd bil eller fordon med privatleasing, hamnade i en galen biljakt mitt under live sändning.

Men O.J fortsatte sin kriminella bana och snart blev han åtalad för väpnat rån. Han fick 9 års fängelse och blev fri den 1 oktober 2017, 70 år gammal.

mts_magxp