Tjejmilen – världens största tjejlopp

Tjejmilen i Stockholm är det största tjejloppet i världen, sett till deltagare. År 2018 var det över 23 000 deltagare som anmält sig till loppet – eller löpfesten, som många snarare kallar det. Tjejmilen arrangeras årligen i helgen kring månadsskiftet augusti och september, sedan 1984 då Evy Palm stod som vinnare. Loppet är tio kilometer, en mil, och deltagarens startar i tolv olika grupper. Banan går från Gärdet till Djurgården och sedan tillbaka till startplatsen på Gärdet.

För alla tjejer

Tjejmilen passar alla tjejer, från de yngsta som springer Lilla tjejmilen, till pensionärer som promenerar runt banan med stavar. Alla kan delta. När anmälan görs, måste också löparen göra ett ärligt val kring vilket tid som hon tror att hon kommer springa på och sedan anmäla sig till rätt klass. De första klasserna är för de snabbaste löparna, sedan får vardagsmotionärerna fylla på bakifrån.

Folkfest

Egentligen börjar Tjejmilen redan dagen innan, på Tjejmilens mässa. Där kan deltagarna hämta ut nummerlappar, få gratissaker som är relaterade till löpning och sport, samt handla sportsaker, oftast till rabatterat pris. Alla får också varsin påse med gratissaker. Varje år kan en tjejmilentröja köpas i årets färg och påsen brukar gå i samma färg. Det är många som tagit ledigt dagen innan och passar på att ha en tjejhelg i Stockholm. Det är många tjejer som passar på att äta gott och testa på bowling och andra intressanta aktiviteter. Överallt i Stockholm ser man kvinnor med likadana påsar som det står tjejmilen på.

På lördag förmiddag, innan loppet, kan man sedan se många tjejer i löparkläder som alla åker samma pendeltåg, bussar och tunnelbanor med destinationen att komma fram till Gärdet. Startplatsen är stor och kön till bajamajorna är lång, mycket lång. Stämningen är mycket god. Vid starten finns en speaker och ett team som hjälper deltagarna att värma upp . Uppvärmningsteamet brukar stå på uppbyggda estrader så att alla ska se dem. Innan varje ny grupp ska iväg får gruppen värma upp i fem till tio minuter med peppande musik och inspirerande tränare. Sedan bär det iväg.

Loppet börjar på Gärdet och fortsätter sedan ut på vackra Djurgården. Längs med vägen finns det vätskekontroller; på vissa ställen kan man också få något att äta, som t.ex. en banan. Det finns också sjukvårdspersonal ute i spåret – ifall någon blir sjuk. Längs med banan står det också band som spelar live musik och ibland också grupper av människor som hejar lite särskilt. I spåret är det en uppmuntrande stämning – folk nickar och ler mot varandra och ingen trängs.

När loppet går mot sitt slut kommer löparna in mot Stockholm stad och bebyggelse. Det blir mer ljud och publik, en hjälp för de sista kilometrarna. Det är en härlig känsla att se målet, springa in under målgången och ta emot en medalj! Sedan väntar mjölk, banan och ostkaka till alla deltagare. Tjejmilen är verklig girl power!

mts_magxp