Stora idrottare

Den största delen utav all sport vi ser på dagligen (om människan vältrar sig ofta i någon sport), handlar om de eller den som utövar idrotten eller sporten ifråga. Det är inte konstigt att fotbollsstjärnor tjänar miljoner och åter miljoner, även om man kan tycka detta är helt galet. Men faktum är att de inte skulle göra det om alla supportrar inte skulle bry sig ett skvatt om matcherna. Både i Sverige och i andra delar av världen betraktas sportutövare i världsklass som gudar, även om vi i Sverige är en aning mer nedtonade och ödmjuka än var de t.ex. kan vara i Brasilien eller Sydeuropa. Men att sportsmän- och kvinnor ges den makt och den uppståndelse som sker, beror också till en stor del på pengar och vinst. Här ska vi lista några av planetens i särklass mest hyllade sporthjältar.

Diego Maradona

Den argentinske fotbollsspelaren har varit i blåsväder mer än en gång, på grund av drogmissbruk och andra problem men nog är han en fotbollshjälte som andra har svårt att mäta sig med. Maradona föddes 1960 i Lanus i Argentina som ligger i nära anslutning till Buenos Aires. Han tog Argentina till ett VM-guld 1986 och har gjort 34 mål under sina landskamper; han har mestadels spelat i italienska storklubbar och slutade sin spelarkarriär 1994. Sedan dess har det gått lite utför för denna mästare och han har både lagt på sig vikt och varit i klammer med rättvisan.

Lance Armstrong

Den världsberömde cyklisten som även var ett troget fan till USA:s president George W Bush, har vunnit Tour de France hela 7 gånger men råkat ut för en dopingskandal och gick miste om flera titlar som bärare av ”le maillot jaune”. I augusti 2012 stängdes han av från alla evenemang på grund av olaglig dopning och ströks från alla vinster mellan åren 1998-2005, vilket gör att han bara tilldelades en av alla vunna medaljer. Synden straffar sig själv och idag har amerikanen ett antal företag bakom sig där han bl.a. har sålt cykelutrustning och i Aspen har han ett café. Hans team av cyklister under touren hette bland andra Motorola, Astana och Cofidis. Alla lögner som Armstrong har åsamkat, har dock gjort honom till världens största fuskare.

Ingemar Stenmark

För oss svenskar så är det värt att nämna allas vår Ingemar Stenmark som kammat hem ett antal guld i skidbackarna. Han har en samling av 5 VM-guld och 2 OS-guld samt en jättelik samling världscupsegrar. Stenmark har utnämnts till Sveriges näst bäste idrottare efter Björn Borg. Idag är han fortfarande vid god vigör och kammade hem Let’s Dance-vinsten 2015 i TV4. Han är också delägare i Spectrum som säljer skidglasögon och solglasögon och hans karriär inom skidåkning, varade fram till 1989.

mts_magxp