Marit Bjoergen

Man skulle lätt kunna tro att norska Marit Bjoergen är en maskin som bara inte kan sluta köra. Hon är en mycket duktig längdskidåkare som gärna försöker göra sitt bästa för att slå Charlotte Kalla och resterande skidåkare. Och det har hon också lyckats med, i alla fall till stor del. Bjoergen är född i Trondheim, en sportig stad som präglas av skidåkning. Norge har för övrigt den stora skidfestivalen i Holmenkollen i all ära.

Idag är Marit Bjoergen 38 år men verkar inte ha några som helst planer på att lägga av. Hon har totalt tagit 14 OS-medaljer och 18 VM-guld och dessutom har hon rejält med andra vinster i bagaget. Under OS i Sydkorea 2018 tog hon även guld på tremilen och detta skulle, enligt vad hon själv har sagt, bli hennes sista OS. I vinter-OS räknas hon numera som den längdskidåkerska som tagit flest medaljer någonsin.

Astman

Marit Bjoergen lider tyvärr av astma och måste ta mediciner för att klarar av de tuffa träningarna och loppen. Därför har hon också fallit offer för en del dopinganklagelser, då medicinen klassas som dopingpreparat. Dock fick hon dispens, något som andra längdskidåkare har haft svårt att acceptera.

mts_magxp