Carolina Klüft

Småländska Carolina är sjukamparen som vi tog till våra hjärtan i början av 2000-talet. Carolina växte upp i Furuby och i Växjö tillsammans med sina föräldrar och tre systrar. Det var en idrottande familj. Pappa Johnny Klüft spelade fotboll i Allsvenskan och mamma Inga-Lill Ahlm hoppade längd i landslaget. Carolina hade med andra ord idrotten med sig redan från barnsben.

Carolinas fantastiska karriär

På Junior VM i Kingston 2002 slog hon världsrekordet i sjukamp, ett resultat hon sedan förbättrade på Europamästerskapen München samma år. Vid VM i Paris blev hon också den tredje kvinnan i världen att nå över 7 000 poäng. Hon har sedan fortsatt att slå rekord och ta medaljer. Vid Inomhus-VM i Birmingham tog hon guld, liksom vid OS i Aten följande år. Internationella friidrottsförbundet rankar henne som världens bästa sjukampare.

Till mångas förvåning tillkännagav hon 2008 att hon skulle sluta med sjukamp. Det var flera som hade hoppats på dubbla OS-guld (2004 och 2008), men Carolina hade tappat motivationen. Carolina själv tyckte att det viktigaste var att hon hade roligt när hon tränade och tävlade, inte att hon tog medaljer. Istället bestämde hon sig för att fokusera på tresteg och längdhopp. Samma år slog hon svenskt rekord i tresteg, men fick redan följande år ge upp den grenen på grund av en stressfraktur. Antagligen tränade hon med den frakturen redan under OS i Beijing 2008 där hon kom till finalen i längdhopp och hamnade på en 9:e plats. Finalen i tresteg missade hon helt när hon placerade sig på en 20:e plats.

Kortdistanslöpning

Tillsammans med Jenny Kallur, Susanna Kallur och Emma Reinas bildade hon 2005 ett starkt stafettlag på distansen 4 x 100 meter. De klarade VM-kvalgränsen och åkte till VM i Helsingfors där de sprang försök. Trots att de låg mycket nära sitt eget nysatta svenska rekord slogs de ut.

Carolina Klüft valde att sluta som elitidrottare 2012. Istället väntade en ny karriär som programledare i Viasats sportsändningar. Hon har även lett flera större sändningar, såsom Sommar-OS i Rio 2016. Sommaren 2018 sågs hon som expertkommentator i SVT:s sändningar från Diamond League och Europamästerskapen i friidrott.

Carolina privat

I dag är Carolina gift med stavhopparen Patrik Klüft (tidigare Kristiansson) och har två döttrar tillsammans med honom. De gifte sig i Skottland 2007 och bor nu i Stockholm. Hon ordnar varje år ett läger för friidrottande ungdomar, Carro Camp.

Emellanåt hoppar hon in som konferencier och som den mångbegåvade mångkampare hon är har hon också skrivit och gett ut en bok: Livet är en sjukamp: Min väg till prestation, balans och mening.

Carolina är en kvinna med många järn i elden, men kanske har hon också möjlighet att ta det lugnt och njuta av familjeliv, villa och trädgård. Hon tillbringar gärna tid i fritidshuset i Hälsingland tillsammans med familjen.

mts_magxp