Super Bowl

Ett av USA:s absolut viktigaste och kändaste sportevenemang, är Super Bowl. Detta är i stort sett en helgdag för jänkarna som firar den med att dricka öl och äta kycklingvingar i tv-sofforna. För dig som inte har riktig koll vad Super Bowl egentligen är och varför det är så stort som det är, följer lite fakta.

Detta är Super Bowl

Super Bowl är den finalmatch som inkluderar de två största lagen i NFL, den amerikanska ligan för amerikansk football. Matchen avgörs i januari, oftast i slutet eller i vissa fall i februari. Det är alltid en söndag, vilket faller sig bra och man talar i folkmun om Super Bowl Sunday. Det är den mest sedda tv-programmet och kan liknas vid nyårsafton vid Times Square i tittarsiffror eller finalen i NHL. Tydligen förtärs det så otroliga mängder mat på denna dag att bara Thanksgiving är större. Dock är det lite mer fast-food som äts, om ni förstår.

Historia

Den första gången som Super Bowl spelades, var 1967 som då var ett finalmöte mellan de största ligorna i amerikansk football. Det var AFL och NFL som konkurrerade och ville ha sin del av kakan och få den uppmärksamhet de förtjänade. Som en kul grej, slog man då ihop vinnarna i båda ligorna och spelade en finalmatch, varpå Super Bowl har uppstått. 1970 slogs dock de båda ligorna samman för att ensamt utgöra NFL och nu är det helt enkelt finalmatchen i denna liga som spelas. Man har sedan starten givit varje årliga match ett namn med romerska siffror som förtäljer vilken match det rör sig om.

Var spelas matchen?

Super Bowl spelas runt omkring i USA på olika stadion. Den har setts på Miami Orange Bowl, på Rose Bowl i Pasadena i Los Angeles, på Luisiana Superdrome och Georgia Dome m.fl. Tanken är att den ska vara tillgänglig för fans med jämna mellanrum, överallt i landet. År 2018 skrällde Philadephia Eagles och kammade hem segern. Folk och laget själva, var berörda till tårar då detta var något man aldrig hade kunnat gissa sig till. Super Bowl är också ett stort spektakel och många stora artister uppträder på scen innan spelet börjar. Bland annat har vi sett Justin Timberlake rycka av Janet Jacksons topp under live-sändning, något som ledde till stora rubriker.

mts_magxp