Elitloppet

Du som är ett fan av travsport, kan bege dit till Solvalla för att se 16 underbart vackra och snabba hästar göra upp om vinnartiteln i Elitloppet. Det är endast inbjudna hästar som förväntas springa i Elitloppet och också de bästa.

Loppet har körts sedan 1952 och avgörs alltid den sista söndagen i maj. Det räknas som ett av världens största travlopp och det spelas för fullt när loppet körs. Man lottar in hästarna i två kvalheat som sedan träffas igen för att springa finalloppet. Alla lopp som är tre stycken totalt, sker samma dag så om man vill gå dit så är det en heldag som väntas. Det gäller för kuskarna att kvalificera sig så bra som möjligt, eftersom man sedan får välja startspår i finalheatet. Man vill även lägga vantarna på prispengarna som förr bara var 30 000 kr men som numera har fått påökt till 3 miljoner kr. Under en period mellan 1963 och 1985 hade man ett lopp för förlorarna som i sin tur fick göra upp om ett tröstpris, men detta finns numera inte kvar.

I början var det också främst svenska hästar som tävlade men med tiden uppkom internationella talanger och avlade individer som lyckades knycka vinsten från svenskarna. Den kusk i Sverige som kan stoltsera med flest vinster, är Stig H, Johansson som har vunnit hela sex segrar och deltagit sammanlagt 28 gånger, varav 24 i finalomgången. År 2017 vann en fransk travare vid namn Timoko, men som kördes av en svensk kusk.

mts_magxp