VM i fotboll

Ett av världens mest sedda evenemang som intresserar miljarder människor över hela världen och sträcker sig till alla samhällsklasser, är VM i fotboll. Det har till och med blivit så populärt att länder där fotbollen inte är särskilt stor, börjar inse hur roligt det är att ta del av det. VM i fotboll för herrar har funnits sedan 1930 och numera spelas även VM i damfotboll, dock med mindre publik.

Fotbollsländer som ofta står som vinnare

Brasilien, Argentina, England, Tyskland, Italien är alla fotbollsnationer som kammat hem segrar och medaljer genom årens lopp. Brasilien hör förmodligen till de länder där barn föds upp med fotboll, nästan som en alldaglig föda. Stränderna kantas av fotbollssugna ungdomar som hoppas på att ta sig ur fattigdom och misär genom att någon talangscout ska upptäcka dem. Det var på Copacabana och Ipanema som många storheter inom brasiliansk fotboll började sina karriärer och turen kommer sannolikt att fortsätta.

Men även i Europa har vi stora fotbollsländer som har visat sig vara mer än duktiga. Tyskland har på senare tid varit orubbliga och även Frankrike har vunnit flera gånger. De senaste åren har det lilla landet Island skrällt när de tog sig till kvartsfinal i EM 2016 och de gör sitt första VM 2018.

Turneringens upplägg

Det är fotbollsorganisationen FIFA som ansvarar för VM i fotboll och även alla andra fotbollsevenemang, internationellt sett. VM börjar med att 32 nationer är uppdelade i grupper och spelar om att komma 1:a och 2:a i respektive grupp. Vinnarna går sedan vidare, efter kvalificeringen, till åttondelsfinaler som sedan leder vidare till kvartsfinaler som sedan går till semifinal och slutligen final. Förlorarna från semifinalerna gör sedan upp om tredjeplatsen.

Innan ett VM-slutspel tar plats så håller kvalspelet igång under flera år. Det brukar sakta men säkert redan gå av stapeln ett år efter VM för att under tre år hålla på tills man vet alla deltagare. Värdlandet är alltid med i slutspelets turnering men övriga länder måste kvalificera sig för att få delta.

Pengar och omsättning

Det står mycket pengar på spel inför ett VM och inte sällan har det förekommit korruption och fusk för stora summor genom att ge vissa värdländer förtur eller liknande. Även korruption inom FIFA har varit vanligt förekommande och eftersom fotbollen omsätter miljardbelopp varje år, så kan man själv förstå hur mycket som egentligen sker i gråzonen. De största klubbarna drar in summor på över 5 miljarder kronor årligen.

mts_magxp