Olympiska spelen

Världens äldsta sportevenemang heter Olympiska spelen och startade redan under antikens Grekland med män som utmanade varandra i allehanda sportgrenar. Även kvinnor hade sin variant under en tid. Det första OS tros ha hållits 776 f. Kr. i Olympia, därav namnet. Det var en hälsning till olika gudar som man ville tjäna. OS beräknas vara världens näst största sportevenemang, bara fotbolls-VM för herrar har större publik. Dock ska man veta att OS inte har gått av stapeln vart fjärde år sedan 776 f. Kr. Det var ett mycket stort uppehåll innan man återupptog spelen 1896. Den första gången en fackla bars, var i Berlin 1936 och den OS-invigningen tv-sändes, dock med tveksam kvalitet.

OS hålls vart fjärde år och har både sommarspel och vinterspel. Det hålls på olika platser i världen och inhyser idrottare från planetens alla hörn och kanter. Ett typiskt kännetecken för OS är den brinnande facklan som någon känd idrottare springer med varje gång.

Kvinnor inom OS

Idag är vi ett modernt samhälle som även välkomnar kvinnor inom de många OS-grenarna men under en lång tid var de portförbjudna. Under Antiken hölls dock något som kom att kallas för Helios-spelen som bara var tänkta för kvinnor. Under de första OS-spelen var gifta kvinnor inte tillåtna på läktarna men ogifta kvinnor fick titta på. Däremot kunde de få tävla i vissa fall.

Den gamla tidens sporter

De grenar som utmärkte sig under Antiken, var spjutkastning, brottning, boxning, löpning, diskus, pankration, ridning, diskus m.fl. Allteftersom har nya sporter kommit till och man har även infört vinter-OS. Det måste ha varit en syn för gudarna när brottningen ägde rum, då männen var insmorda i olja, helt nakna för att allt skulle bli svårare och greppandet skulle bli halt. Vinnarna blev sedda som hjältar och firades och hyllades i sina hemstäder. Det förekom till och med en incident när en kvinna utklädd till man (eftersom gifta kvinnor inte fick titta på som åskådare), vars son tävlade och vann. Hon brast givetvis i gråt och blev påkommen, varpå hon dömdes till döden. Men damen blev benådad tack vare sonens bragd och allt blev frid och fröjd.

Sporter idag

I dagens sportutbud kan vi se sporter som gymnastik, tyngdlyftning, simning, friidrott, skytte, ridning, fotboll samt många av de ursprungliga grenarna. Dessutom finns vinter-OS som knappat in med alla sina grenar. Slalom, slope style, snowboard, konståkning, backhoppning och ishockey, står alla på dagordningen under ett vinter-OS. Nya sporter tillkommer även då och då. Numera ligger antalet sporter på ca 33-35 stycken, allt som allt; 26 i sommar-OS och runt 7-8 i vinterspelen. Det blir även fler om man delar upp dem i olika discipliner. Vissa sporter kommer och går, återkommer eller försvinner helt, andra är trogna exempel varje gång spelen hålls.

mts_magxp