Olympisk tyngdlyftning

Olympisk tyngdlyftning är en sport där explosivitet, styrka och rörlighet sätts på prov. Inom tyngdlyftning utför man två olika lyft, ryck och stöt. Man utför varje lyft tre gånger, varje gång försöker man lyfta tyngre än gången innan, och i slutet räknar man ihop den totala vikten av de två bästa lyften atleten utfört. Vinnaren är den som lyft mest total vikt. Vikten väljs fritt av lyftaren, det enda kravet är att man måste öka vikt efter varje lyft vare sig man lyckas lyfta vikten eller inte. Lyften bedöms av tre domare och för att lyftet ska vara godkänt måste två av tre anse att atleten utförde ett godkänt lyft.

Trots de höga fysiska krav som ställs på tyngdlyftning är det en sport som både kvinnor och män kan tävla inom. Man tävlar inom olika viktklasser, totalt 8 för herrar och 6 för kvinnor, och alla atleter måste atleten väga den vikten. Atleter kan dock byta mellan olika viktklasser. De olika viktklasserna finns då en tyngre atlet kan lyfte en tyngre vikt än en lättare atlet. Skulle en atlet som väger 55 kg ställas mot en atlet som väger 100 kg kommer den tyngre atleten alltid kunna lyfta tyngre vikter.

Ryck

Ryck är det första av de olympiska lyften och det som kräver mest i fråga om rörlighet. Atleten ska lyfta stången från golvet till över huvudet med sträckta armar. Oftast fångar man stången i en djup knäböjsposition vilket ställer höga krav på atletens rörlighet. Lyftet avslutas i en stående position med stången över huvudet.

Stöt

Stöt är indelat i två delar. Den första delen är en frivändning där man lyfter stången från marken upp till axlarna/bröstet. Den andra delen är när man lyfter stången från axlar/bröst till en låst position över huvudet med sträckta armar. Lyftet avslutas i en stående position med stången över huvudet.

Utrustning

Till tyngdlyftning har man en speciell skivstång, 15 kg för kvinnor och 20 kg för män. Den är speciell då den tillåter viktplattorna att snurra runt stången vilket minskar risken för skador i handlederna. Viktplattorna är tillverkade av gummi vilket gör det helt ok att tappa skivstången från en hög höjd.

Atleten har under tävling alltid på sig en slags brottardräkt och de flesta använder sig av speciella skor. Tyngdlyftningsskor har en högre klack vilket skapar stabilitet i knäböjen och ökar atletens ROM (Range Of Motion). Atleten får ha tyngdlyftningsbälte på sig men det är inget tvång. Många använder även tejp eller lindor runt handleder och knä för att stabilisera dessa två kroppsdelar. Detta kan kosta en hel del. Med en bra ekonomisk kunskap, från t.ex. Ekonomiplugg.se, behöver ekonomin inte vara ett hinder.

Popularitet

Tyngdlyftning blir alltmer populär vilket inte är konstigt. Det är en träningsform som utvecklar styrka, explosivitet och rörlighet, tre områden som är bra att förbättra. Det är en sport som utmanar sina utövare både fysiskt och psykiskt, då det både ställer höga krav på atletens fysiska förmåga men även kräver mental styrka. Det är inte underligt att denna sport har varit och fortsätter att vara en populär del av de olympiska spelen.

mts_magxp